Gyakori kérdések

Sok hasznos info

Mi az a d-mannóz?

Egy egyszerű hat szénatomot tartalmazó cukor molekula. A mannóz az un. sztereoizomerje a glükóznak, vagyis a mulekuláris felépítésük egymás tükörképei. Természetben olyan gyümölcsökben fordul elő mint az áfonya és vörösáfonya, de más növényekben és gombákban is megtalálható. A NOW d-mannóz termékét kukoricából, burgonyából, édes burgonyából, bükkfából vagy nyírfából állítják elő. Kalória értéke (más cukrokhoz hasonlóan) grammonként 4 kalória.

Miért jó nekem egy olyan egyszerű cukor, mint a d-mannóz?

Tanulmányok azt mutatják, hogy a d-mannóz segít a húgyutak egészségének fenntartásában. Megakadályozza a E.coli baktériumok tapadását a húgyutak belső falához. Ezen baktériumok felszinén fimbriumnak nevezett apró hajszerű kitüremkedések vannak, melynek csúcsán glycoproteinek ún. lektinek ágaznak el. Ezek a lektinek tapadnak a húgyutak belső falát alkotó szövetekhez.

Amikor elegendő mennyiséget fogyasztunk, a vizelettel kiürülő d-mannóz hozzátapad a lektinekhez és ezáltal megakadályozza, hogy a ezek a baktériumok hozzá tudjanak tapadni a húgyhólyag illetve a húgyutak falához. Ezek a d-mannóz által megkötött baktériumok a vizelettel kiürülnek a szervezetből, és nem tudnak újabb kolóniákat létrehozni.

A d-mannóz hogyan kezeli a húgyúti ill. húgyhólyag fertőzéseket?

Amikor nagy mennyiségben juttatjuk a d-mannózt a szervezetbe, az majdnem teljes mértékben kiválasztódik a vizeletbe a vesén keresztül. A d-mannóz hozzátapad a baktériumokhoz, és ennek következtében azok nem tudnak megtapadni. Lecsúsznak a húgyutak faláról, beleesnek az áramló vizeletbe, biztonságosan eltávolodnak a testünkből, így gyulladást sem tudnak okozni,

Melyik baktérium ellen bizonyult hatásosnak a d-mannóz?

A d-mannóz a leghatásosabb az E.coli-val szemben (ez a baktérium okozza a húgyúti fertőzések 90%-át) illetve hatásosnak bizonyult még a Klebsiella ellen is (húgyúti fertőzések 5%-át okozó baktérium). Az E.coli és a Klebsiella olyan molekulákkal tapad a húgyutak falához, amelyeket a vizeletben lévő szabad d-mannóz le tud kötni, a baktériumok ezért nem tudnak megtapadni. Ugyanakkor d-mannóz rátapad a húgyutak falán lévő mannóz receptorokra is, így új baktériumok is sokkal nehezebben tapadnak meg.

Melyik baktériumok ellen nem olyan hatásos a d-mannóz?

A d-mannóz nem túl hatásos az Enterococcus, a Streptococcus, a Proteus és a Pseudomonas baktérium család ellen. Proteus és a Pseudomonas baktériumok más mechanizmust is használnak a tapadáshoz. A d-mannóz valamennyire hatásos a Proteus Mirabilis ellen, de nem a Proteus Vulgáris ellen, habár d-mannóz nélkül nagyobb károkat tudnak okozni ezek a baktériumok is. Proteus Mirabilis esetében többen jelezték, hogy visszajön, amint lecsökkentik a d-mannóz adagot.

Viszont kevesen jeleztek vissza újbóli Proteus vagy Pseudomonas fertőzéssel azok közül, akik megelőzésként is szedték a d-mannózt.

E.coli? Ez azt jelenti, hogy “romlott” ételt ettem?

A húgyúti fertőzéseket okozó E.coli nem az a hires E.coli mutáns, ami komoly ételmérgezést, hasmenést, hányást okoz. Ezek a kis élőlények megtalálhazók az emésztőrendszer természetes mikroflórájában. De még ez a normális E.coli sem szabadna, hogy megtelepedjen a húgyhólyagban vagy a húgyutakban. Ezeken a helyeken szaporodva, nem kívánatos gyulladásokat eredményeznek.

A d-mannóznak van-e antibiotikus hatása?

A d-mannóznak nincsen antibiotikus tulajdonsága és nem fogja megölni a szervezetben lévő baktériumokat. Ha vizelete éget vagy túl gyakran van vizelési ingere, kérjük keressen fel egy orvost, hogy ezeket a szimptómákat húgyúti fertőzés okozza-e.

Normális körülmények között a vizelet miért nem mossa ki a baktériumokat?

A húgyuti fertőzések mintegy 90 százalékát a bélrendszerben megtalálható E.coli baktérium okozza. Az E.coli “sejtfala” apró nyúlványokat tartalmaz, amik végén egy aminosav-cukor molekulák, ún. lektinek találhatóak. A lektineknek sajnos meg van az a tulajdonsága, hogy a baktériumokat a húgyutak falához tapasztja, és azok nem tudnak kiürülni a vizelettel.

Krónikus ill. visszatérő húgyúti fertőzéseknél is használható a d-mannóz?

A d-mannózt minden olyan esetben ajánlják, amikor E.coli baktérium okozza a húgyúti fertőzést.

Hogyan lehet megvizsgálni a d-mannóz minőségét?

A d-mannóz két formában létezik – alfa és béta. Az alfa formája édes, míg a béta forma keserű. A d-mannóz természetes előállítási módszere ennek a két formának a keverékét eredményezi, ezért a termék enyhén édes egy kis keserű utóízzel.

Nem tudni pontosan, mi a “tökéletes” alfa-béta d-mannóz arány, de egy kezdeti édes íz azt jelzi, hogy az arány már elég jó. A d-mannózt elemzik tisztaság szempontból is, hogy megóvják más cukrokkal való hígulástól. Azonban ez az analízis nem különbözteti meg az alfa és beta formákat. NOW garantálja, hogy a d-mannóz terméke 99% os tiszta d-mannóz, enyhén édes ízű egy árnyalatnyi keserű utóízzel.

Milyen adagolásban kell szedni?

Akut fertőzés fennállása esetén azt javasolják, hogy fél-egy teáskanál 3-4 óránként 1-2 napig, utána naponta fél-egy teáskanál néhány napig. Általában 24 órán belül már javulás van, ha nem akkor valószínű nem az e.coli okozza a fertőzést.

Ha korábban visszatérő fertőzések is előfordultak, akkor megelőzésképpen naponta fél-egy teáskanál javasolt, majd később elegendő hetente.

Ezeket a válaszokat nem lektorálta az ÁNTSZ.
"Viszlát felfázás!"
5 részes email sorozat (ingyenes)
Tények, tévhitek, tippek és trükkök
*
*

Az itt megadott adatokat senkinek nem adjuk ki. Mi sem szeretjük a spam-et! A Viszlát felfázás listáról egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Adatkezelési tájékoztató