D-mannóz vagy tőzegáfonya?

Hatásmechanizmus és hatékonyság

D-mannóz jobb, mint a tőzegáfonya?

Köztudatban elterjedt, hogy a tőzegáfonya a természetes megoldás a húgyúti fertőzésekre. Azonban a saját ill. interneten olvasható tapasztalatok, kutatások ezt nem támasztják alá teljesen.

Nézzük a hagyományosan elterjedt nézetet: A tőzegáfonyalé fogyasztása ill. tőzegáfonya koncentrátumok tabletta formájában történő szedése savasítja a vizeletet. A legtöbb baktérium elpusztul savas közegben. Azonban az E.coli baktérium (mutációnak köszönhetően) számára a savas közeg egyre kevésbé probléma, sőt képes benne elszaporodni.

A savrezistens e.coli szereti a tőzegáfonyát

Az egyik lehetséges probléma a tőzegáfonyával kapcsolatban, hogy szedésekor egy ún. hippursav nevű molekula választódik ki a vizeletbe. Ezt a molekulát a manapság elterjedt e.coli törzsek már fel tudják használni tápanyagként és tovább tudnak szaporodni.(!)

Proanthocianidin

Ezen felül a legújabb kutatások szerint is megdőlt az előbbi nézet, hogy a tőzegáfonya azért hat, mert savasítja a vizeletet. Van egy másik alkotóelem a tőzegáfonyában, az ún. proanthocianidin, amely hasonlóan a d-mannózhoz az e.coli tapadását gátolja meg, és ennek köszönhető a jó hatása.

Valószínűleg ezért van az, hogy kezdetben a tőzegáfonya segít (a legtöbb baktériumot elpusztítja), de utána sokan tapasztalták, hogy még erősebben tér vissza (az e.coli törzs sav rezistens volt). Ráadásul a savas közeg ellen a baktérium úgy védekezik, hogy vastagabb sejtfalat növeszt. Ilyenkor az antibiotikumok is nehezebben hatnak.

A tőzegáfonya tanulmányok ellentmondásosak

Egyébként az elmúlt évtizedekben végzett tőzegáfonya húgyúti fertőzésekre gyakorolt hatását vizsgáló tanulmányok meglehetősen ellentmondásosak. Némelyik tanulmány szerint jelentősen csökkent a húgyúti fertőzések száma, mások szerint nem volt hatással, sőt bizonyos százalékban súlyosbította a helyzetet. Valószínű a proanthocianidinek miatt hat a tőzegáfonya, viszont a túlzott savasító hatás a jótékony hatásokat semlegesítheti, illetve ha savrezistens volt az e.coli, akkor még súlyosbította is a helyzetet.

Félreértés ne essék: a tőzegáfonya egy nagyszerű gyümölcs. Számos jótékony hatása ismert akár szív- és érrendszeri, akár gyomor bántalmakra. Csak az e.coli esetében, ha nem válik be, ne erőltessük. A legtöbb embernél, akivel találkoztam, a d-mannóz hatékonyabbnak bizonyult.

"Viszlát felfázás!"
5 részes email sorozat (ingyenes)
Tények, tévhitek, tippek és trükkök
*
*

Az itt megadott adatokat senkinek nem adjuk ki. Mi sem szeretjük a spam-et! A Viszlát felfázás listáról egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Adatkezelési tájékoztató